Előadók

Kis-Kádi Tamásné

LÉLEKTŐL LÉLEKIG

A KAPCSOLÓDÁS SZAVAK NÉLKÜLI MESTEREI, A KUTYÁK

Kis-Kádi Tamásné vagyok, tanár, kutyával segített terápiás szakember.
Az elmúlt tíz évben pedagógiai munkámhoz csodás tanársegédek csatlakoztak. A terápiás kutyák nem csak a tanítást, fejlesztést támogatták, hanem közben engem is tanítottak.
Akár óvodásokkal, középiskolásokkal vagy fogyatékkal élőkkel dolgoztunk együtt, türelemmel, jókedvvel és feltétel nélkül segítettek eljutni „Lélektől lélekig”.

Vajon meghalljuk az üzenetet, ha ezen az úton nem szavakban formálták meg számunkra?

Mátai András

JÁRT UTAT JÁRATLANÉRT?

KIHÍVÁS MINT HAJTÓERŐ

Mátai András vagyok, utazó, utazó blogger, dokumentumfilm készítő, tősgyökeres zalaegerszegi. Amióta az eszemet tudom áhítattal hallgatom a távoli kultúrákról szóló történeteket.
Minél egzotikusabb, minél veszélyesebb, engem annál jobban érdekel.
Zalaegerszegen felnőve a család biztonságot nyújtó hálójában kevés ilyen élmény adódott.
Maradt helyette az álmodozás és vágyakozás.
Ami akkor gyermekként teljesíthetetlennek tűnt, mára valósággá vált.
Megfordultam 5 kontinens több mint 40 országában Kolumbiától Botswanaig, Kenyától Indonéziáig.
Az országokat ma már nem számolom, mert rájöttem, hogy a desztinációk helyett a kihívásokat keresem.

Bellus Attila

„ÁLLJ! S FELELJ: KI VAGY!”

AVAGY A LÚZERSÉG ÍGÉRETE

Bellus Attila vagyok. 58 éves majdnem festő, de aztán mégis inkább színész, színházcsináló, 2010 óta a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja, két felnőtt művész-gyermek (egy
reklámgrafikus és egy színművész) büszke édesapja.
A Színház a szenvedélyem: ha csinálhatom, vagy ha nézhetem! Szeretem a verseket és a fákat.
Szeretek énekelni és azt, ha jókat nevethetek.
Hollandiát is megjártam, évekig játszottam és éltem ott.

Most már elég öreg vagyok és eleget tapasztaltam, hogy – leginkább versmondást és színészmesterséget – tanítsak, amit nagyon szeretek, és nyitott és kíváncsi vagyok mindarra, amit a fiatalok tanítanak – nekem.
Gyakorló vesztesként bizton állíthatom, hogy ha minden kilátástalan, ott kezdődik a tuti: valami új, mert az addigi újragondolva jobb lesz, ahogy elgondolni se merte volna az ember!

Karáth Anita

VISELJÜK A SZAVAKAT KÍVÜL-BELÜL

AZ IRODALOM MENŐ

Karáth Anita vagyok, a Zrínyi-gimnázium magyartanára, kulturális rendezvényszervező. Közel áll hozzám a (magyar) nyelv, a költészet, a (dal)szövegek…
Szívügyem, hogy a társművészetek kezet nyújtsanak egymásnak mindennapi munkáim során. Örömmel tölt el kreatív fiatalok mentorálása, a (művészeti) párbeszéd elősegítése.
Az elmúlt évek során kezdeményezője, illetve részese lehettem inspiráló kortárs kulturális találkozásoknak, amelyek beszélgetéssel, felolvasószínházzal, muzsikával gazdagították a
lelkemet, illetve  Zalaegerszeg kulturális palettáját is talán.
Fontosnak tartom, hogy megtaláljuk önkifejezésünk bármely módját az írás-olvasásban, a tanulásban, bármilyen alkotó folyamatban, a mozgásban is akár.
Szeretem a jazz-zenét, a Vakaros-hegy varázslatos lankáit és a jó kávét-derűvel édesítve.

Mányoki Attila

„ÚSZNI VAGY MEGÚSZNI”

VAGY ÉN DÖNTÖM EL VAGY ELDÖNTIK HELYETTEM

Mányoki Attila vagyok, 48 éves zalaegerszegi nyíltvízi hosszútávúszó, rekorder.

Az asztmának köszönhetően kerültem kapcsolatba a vízzel és az úszással, melynek eredménye egy komplex utazás lett! Ennek az útnak a járása alatt sok nehézséget, fájdalmat és rengeteg örömet is megtapasztaltam, a kihívások és megmérettetések alatt szerzett tapasztalat lett az egyik legjobb tanítóm.

A három évtizedes nyíltvízi karrierem során, ahol közel 250 versenyen vettem részt óceánokban, tengerekben, tavakban és folyókban 5 kontinensen, megtanultam az álmaimért, céljaimért küzdeni és megvalósítani azokat, de az azokhoz vezető út lett a legértékesebb. Újabb inspirációk keresése, mely felveti a kérdést, hogy: képes vagyok rá?